SELVBINDERGARN

SELVBINDERGARN - soloudstilling, Kirsten Kjærs Museum
Titlen “SELVBINDERGARN” [selvbindergå´• en] er en landlig ting, det er nærmest et begreb for noget der kan blive til hvad som helst. Ihverttilfælde hjemme på gården, hvor Bedstefar / min stedfar / Bonden i Lund / Jørgen ... brugte det til at sammenknytte alle mulige og umulige ting. Vi kaldte det for hans Storm P løsninger. En selvbinder var en maskine der selv kunne binde og bundte korn til neg med det her meget stærke sisal reb. Senere gik nogle over til “det blå gå´• en”, nylonreb, og sådan en snip sås altid hænge ud af Jørgens baglomme på hans overalls, længden altid ubekendt ... så på en måde reb med muligheder i, og et nedtonet, men nyttigt redskab i hverdagens landliv hvor kører skulle gennes ind og ud, guidet af selvbindergarn.
Begitte Lynge Andersen og Kirsten Kjær deler hjemstavn i landskabet omkring Han Herred og som et grundstof i dem begge ligger en særlig interesse i det flydende og sansende - i deres kunst og levede liv. Det altid at være rejsende og på samme tid gribe det hverdagslige som motiv eller materiale.
Begitte Lynge Andersens undersøgelse begyndte med en fordybelse i Kirsten Kjærs malerier, det flydende formsprog, farverigdommen og de rumlige greb. Fra dette begyndelsespunkt har hun gennem tekstile formeksperimenter afsøgt berøringsflader til sit eget kunstneriske arbejde.
Herfra har hendes arbejde med udstillingen udfoldet sig til undersøgelser af steder på Kirsten Kjærs museum, det nære landskab i Han Herred og den indre streng af liv og kunst som Begitte Lynge Andersen og Kirsten Kjær har tilfælles.
“Jeg oplever Kirsten Kjærs tegninger og malerier som flydende - stregerne og farverne flyder som hurtige strømme, fragmenterede billedflader med streger, der synes at svæve i et ikke defineret rum. Malerierne synes flade og derfra åbner sig en rumlighed i kontrasten mellem skabelonagtige forgrundsfigurer sat op imod en enkel baggrund. Dette udtryk ansporer min nysgerrighed og jeg bliver optaget af strukturerne, der opstår i fladerne mellem figurerne. Det flydende inspirerer mig til at bevæge mig ind og ud af Kirsten Kjær og min egen tid. Vi deler hjemstavn og vi krydser spor.“
I anledning af mag. art. Hanne Abildgaards monografi om Kirsten Kjær, der udkom i juni 2023, arrangerede Kirsten Kjærs Museum et OPEN CALL og udvalgte fire kunstnere til at udføre et værk eller et projekt, der tager afsæt i Kirsten Kjærs liv og/ eller hendes ouvre, hvoraf Begitte Lynge Andersen er den ene og udstillede i sommerperioden 3. juni - 30. juli 2023. Mette Kit Jensen, Bodil Brems og Sven Balslev var de tre andre.
Tak til:
Statens Kunstfond, Lizzi og Mogens Staal Fonden, Kirsten Kjærs Museum, Bogtrykmuseet Viborg, Lea Kirstine Møller, Emilie Faber og Claus Kristensen.
Kirsten Kjær, Bulbjerg Strand






Tekstile Objekter
Erindringsskulpturer.
Bundtede, knyttede, syede, hæklede og trykte genbrugs tekstiler.
15 x 15 x 15 cm
17 stk.
"En tur rundt i Han Herreds genbrugsbutikker med mine indtryk fra museet som guide, udvalgte jeg tekstilerne til mine værker. Det er ikke tilfældigt hvad jeg vælger og det der styrer mig er hele mit sanseapperat i en indre dialog med mine erindringer. Hvordan farverne er påført, stofligheder og kvaliteter, noget vildt, noget pænt, noget der rykker på grænser, intens aktivitet der bærer tydelig præg af noget sanset, noget løssluppent. Jeg ser velour, hørlærred, silke og rå natur, noget groft og sjusket, jeg ser fine hørduge der har indtaget selskaber, halv skjulte kniplinger og noget der stritter. I værkstedet udfolder sig en stofligfarvepalette af nøje udvalgt tekstiler skabt sammen med Kirsten Kjærs minde og mine egne oplevelser fra min tid i Han Herred."

Serigrafiske tekstile værker
Genbrugte hørduge trykt serigrafisk (silketryk) med motiv af marehalm, fotograferet ved Bulbjerg.
Trykt med en fin, tynd trykpasta, en neon-udgave af CMYK farverne (cyan, magenta, yellow, black) en betegnelse der bruges i digitale trykprocesser. I processen er motiverne forskubbet ved hver trykgang, for at opnå et lidt vildt, flimret udtryk. Hvert tryk er således gentaget fire gange på samme dug, og igen fire gange på næste dug.
Værkerne er trykt på Vingaards Officin, Bogtrykmuseet Viborg.
Den bærende konstruktion er skabt af strandgods fra Bulbjerg Strand.
90 x 90 cm
Fire stk.
"Marehalm, et stykke natur vi alle kender, og især hvis du kender denne egn. De hviskende, bløde, bølgende bevægelser og noget så skarpt at du kan skære dig. Jeg har valgt at nedtone dem så meget at de mere biver et skyggelag, et åndedræt, som et lag der hele tiden er til stede, som naturen hele tiden er et vilkår i Han Herred. Dog er de en abstraktion af motivet idet hvert farvetryk er forskubbet hvorved de flimrer lidt, og refererer til det skæve og utilpassede, i mig og i hende ... Hvide duge, brugte hvide hørduge, med spor af levet liv og historier om fine saloner og middagsselskaber. Bevæger man sig omkring værkerne vil mønsteret fra dugen kunne spottes, dugens vævning blander sig med trykket."




Grafiske værker
Kompositioner af teksturer, farveflader og strukturer hentet på stedet, trykt på museets grafiske værksted under et artist residency, et kunstnerophold.
Monotopier (1/1) med teknikker som chine collé, ghostprint, dybtryk, linoliums tryk, serigrafi og xerolithografi. Trykt på syrefrit papir.
25 x 35 cm
22 stk.
"Kirsten Kjærs Museum tilbyder kunstnere ophold i deres tilstødende bolig og værksted. Jeg har ofte arbejdet i disse værksteder og altid har naturen omkring tilført min praksis en knusende ro, vild produktivitet og skabt et rum hvor min kreativitet har kørt i frigear uden tidsfornemmelse, for der er altid mørkt når jeg kommer, sort vintermørke. Disse værker er ingen undtagelse. De er inspireret og af stedets mangeartede materialeflader, direkte aftryk og naturen omkring."



SELVBINDERGARN - soloudstilling, Kirsten Kjærs Museum, 3. juni - 30. juli 2023



