Ocean Ghosts

Ocean Ghosts - solo udstilling på Nielsen Contemporary, Odense januar 2025
Sporene af sandet, saltkrystaller, gulvets støv ...
I Begitte Lynge Andersens installation ’OCEAN GHOSTS’ fremstår værkerne flertydige i deres kombination af noget genkendeligt og former der opløses og skifter udtryk til noget abstrakt.
En bevægelse fra det jordbundne til noget mere æterisk og svævende.
Begitte Lynge Andersens kunstneriske proces og tilgang bærer et forvandlingselement i sig, der mimer naturens metamorfose. Det spejler sig i værkerne som en fornemmelse af noget flygtigt, flydende og cyklisk. Som om værkerne er nye væsener som bærer nye rum for betydningstransformation, poetisk forundring og kritisk refleksion hen mod os.
Objekter båret ind på stranden af havet, citrusnet faldet på køkkengulvet i morgenens hverdagstravlhed. Fiskenet overleveret som kostbare gaver fra hengemte træskure, tråde af guld og turkis fundet på rejser og i værkstedets kurve. Sporene af sandet, saltkrystallerne, gulvets støv og arbejdende hænder. Indlejret som lag af samtidige fortællinger i værkerne.
De fundne objekter er sanselige spor, men også menneskeskabt affald. Plastik og net der ligger som skyggeagtige spøgelsesobjekter i naturen og vores nære liv. De etablerer nye æstetiske forbindelser der væver sig sammen med det oprindelige landskab.
Materialeindsamlingen er for Begitte Lynge Andersen en omsorgs og genforbindelseshandling, der igennem hendes videre kunstneriske bearbejdning undersøger om vi i vores berøring med verden, kan opleve ressonans og selv at blive forandret.
Værkinstallationen ’OCEAN GHOSTS’ gestalter sig som et ophold i en større kunstnerisk undersøgelse der forbinder mennesker og steder på tværs af tid. Som et eget øjebliks-landskab der rækker ud mod en større sammenhæng og den tilblivelsesproces værkerne er en del af.
Lea Kirstine Møller, Kunstformidler & kurator


‘OCEAN GHOSTS‘ / Begitte Lynge Andersen
I udstillingen ’Begitte Lynge Andersen & Luna Antoni hos Nielsen Comtemporary’, januar 2025, sammenbinder jeg for første gang en række tidligere og nye værker i installationen ’OCEAN GHOSTS’. Ved at forbinde værker på tværs af udtryksformer udfolder mine bagvedliggende kunstneriske undersøgelsesprojekt sig på en ny måde. I dette greb ligger en intention om at lade de sanselige spor fra materialeindsamling og formgivningsproces træde tydeligere frem.
Et greb der spejler min eksperimentelle praksis, hvor det at turde at stå i det åbne, stille sig til rådighed og bruge det sanselige og intuitive er et grundlæggende kunstnerisk greb. Den eksperimenterende praksis gør sig også gældende i valg af materialer og teknikker på tværs af udtryksformer som grafik, skulptur, fotografi og tekstil.
I mit arbejde er den reflekterende tankeverden ligestillet med det kropslige, sanselige og intuitive. Genstandsfeltet er naturen og det hverdagslige, i det sitrende mellemrum af tvetydighed, der er imellem os som mennesker og den omgivende verden.
I værkinstallationen ’OCEAN GHOSTS’ indgår værker fra tre undersøgelsesspor:
’OCEAN GHOSTS’ , ’Splittergab’ og ’HavForbundet’

’OCEAN GHOSTS’
Monotypierne ’OCEAN GHOSTS’ er værker fra en større kategori af trykte serier, jeg alle kalder ’GHOSTS’. I disse serier orienterer mine kunstneriske undersøgelser sig om at indfange spor af hverdagens forbrugsobjekter og indskrive dem i nye betydningslandskaber.
Motiverne i ’OCEAN GHOSTS’ er aftryk af hæklede objekter som engang var net til citrusfrugter. I trykpressen bliver motiverne vandmænd-lignende væsener. Et ghost-print er det tjenende tryk, der renser trykpladen for overskydende tryksværte efter det første “perfekte” tryk. Tryk der normalt ikke udstilles. ’OCEAN GHOSTS’ er skabt af ghost-prints og kommenterer herved på objekternes efterliv.
71 x 99 cm
Monoprint på syrefrit Fabriano papir
Statens Kunstfond erhvervede i 2023 syv værker i serien.
















’Splittergab’
Skulpturelle hængende objekter. Materialerne til de skulpturelle værker er ting indsamlet ved Splittergab, Klitmøller i Thy, hvor jeg er vokset op. Menneskeskabt affald, der har lagt sig i havet og på stranden som en art lag af ekstra natur, spøgelsesagtige skygger i det oprindelige landskab. I en kunstneriske bearbejdning sammenvæves de fundne ting med håndtrykte og nye tekstile materialer og skaber skulpturelle abstrakte objekter: Poetiske eksperimenterende mellemrum i verden.















’HavForbundet’
Installationen med bearbejdet fiskenet er oprindeligt en del af en større stedspecifik installation i overgangen mellem havet og stranden på Avernax / Avernakø 2024. Installationen henter inspiration i mine kunstneriske undersøgelser af menneskets forbindelse til naturen og havet og de spor vi efterlader. Installationen er en skulpturel viderebearbejdelse af monotypierne ’OCEAN GHOSTS’.
Kunstprojektet ’HavForbundet’ på Avernax er et samarbejde med kurator Lea Kirstine Møller og arkitekt Malene Munch.








